I ranije hvatali ptice
132

Indija nakon osam mjeseci "pritvora" pustila goluba za kojeg je sumnjala da je kineski špijun

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Indijska policija oslobodila je osumnjičenog kineskog goluba špijuna i pustila ga u divljinu nakon osam mjeseci pritvora, prema izvještajima Press Trust of India.

Muke goluba počele su u maju kada je uhvaćen u blizini luke u Mumbaiju s dva prstena vezana za noge, noseći poruku za koju se kaže da izgleda kao da je na kineskom, pišu lokalni mediji. Policija je posumnjala da je umiješan u špijunažu i privela ga je, a kasnije ga poslala u bolnicu za životinje Bai Sakarbai Dinshaw Petit u Mumbaiju.

Naposljetku je otkriveno da je golub ptica trkačica s otvorenih voda s Tajvana koja je pobjegla i stigla do Indije. Uz policijsko dopuštenje, ptica je prebačena Bombajskom društvu za sprječavanje okrutnosti prema životinjama, čiji su je liječnici pustili u utorak.

Policija Mumbaija nije bila dostupna za komentar. Ovo nije prvi put da je ptica pod sumnjom policije u Indiji, piše The Guardian.

Godine 2020. godine policija u Kašmiru koji je pod kontrolom Indije pustila je goluba pakistanskog ribara nakon što je istraga otkrila da ptica, koja je preletjela snažno militariziranu granicu između nuklearno naoružanih nacija, nije bila špijun.

Godine 2016. još je jedan golub uhvaćen nakon što je pronađen s porukom koja je prijetila indijskom premijeru Narendri Modiju.