Osude zbog spaljivanja Kur'ana
0

Imam poziva na mir, protesti u Afganistanu i dalje traju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako je sveštenik evangelističke crkve sa Floride Terry Jones otkazao spaljivanje Kur'ana, protesti u Afganistanu i dalje traju. Danas su poginula dvojica demonstranata, a najmanje četvero je povrijeđeno kada je vojska otvorila vatru na demonstrante koji su pokušali ući u sjedište lokalne uprave u okrugu Barakii Barak u pokrajini Logar.

Napominjemo, danas je jedan od demonstranata koji su u subotu protestovavali protiv izgradnje džamije na Manhattanu spaljivao stranice Kur'ana, kako bi se osvetio za paljenje američke zastave, što je naišlo na osude svjetske javnosti.

Imam Abdul Rauf Feisal koji se zalaže za izgradnju džamije u blizini nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra je još jednom ponovio da bi realizovanje plana pastora i spaljivanje Kur'ana izazvalo veliku katastrofu i ojačao radikale.

"Spaljivanje Kur'ana samo bi dodatno učvrstilo radikale i povećalo mogućnost terorističkih napada", kazao je imam za mrežu ABC.

Iako američke vlasti čine sve kako bi umanjile tenzije, protesti u Afganistanu i dalje traju.

Demonstranti koji već tri dana protestuju uzvikujući parole "Smrt Americi" zaprijetili su da će napasti i strane vojne baze.

Kako prenosi agencija AP, u Afganistanu, zemlji gdje je sloboda medija ograničena, ljudi i dalje nisu uvjereni u odluku pastora Jonesa da ne zapali Kur'an.