Svijet
0

Ilić: EU i SAD moraju imati iste aršine za Daytonski sporazum i UN-ovu rezoluciju 1244

FENA
Ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Velimir Ilić smatra da Evropska unija i SAD moraju imati iste aršine kada je u pitanju primjena Daytonskog sporazuma u BiH i poštivanje UN-ove Rezolucije 1244 koja se odnosi na Kosovo.

Ilić je nakon razgovora s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, tokom današnje posjete Beogradu kazao, da Republika Srpska i Srbija odolijevaju pokušajima kršenja Daytonskog sporazuma i Rezolucije 1244 i da je saradnja Republike Srpske i Srbije prvenstveno na privirednom planu veoma dobra.

„Republika Srpska i Srbija imaju isti cilj, a to je uspostavljanje što bolje saradnje na zajedničku dobrobit“, kazao je Ilić.

On je opomenuo međunarodnu zajednicu da treba da koristi iste kriterije prema svim učesnicima u važnim dokumentima za BiH i Rezoluciji koja se odnosi na Kosovo.

„Ako se krši povelja na Kosovu, isto to mora da se primjenjuje i u RS-u“, tvrdi Ilić.

Ilić i Čubrilović su danas razgovarali i o intenziviranju zajedničkih aktivnosti na osiguranju putnih komunikacija između Republike Srpske i Srbije koje imaju za cilj da osiguraju ravnomjeran razvoj privreda i RS-a i Srbije.

Naglasili su da je danas dogovoreno da se osim uvođenja svakodnevnih aviolinija na relaciji Banja Luka-Beograd uredi i drumski, željeznički i riječni saobraćaj.

Istakli su i da se Banja Luka i Srbija moraju povezati i autoputevima prema sjeveru i prema niškom autoputu.

Složili su se i da je neophodno intenzivirati riječni saobraćaj na Savi te naglasili da je u završnoj fazi izgradnja mosta kod Rače na Savi, što predstavlja „čep“ željezničkog saobraćaja.

Delegacija Vlade RS-a boravila je danas u Beogradu da bi zajedno s privrednicima iz RS-a razgovarala o mogućnostima intenziviranja privredne saradnje.

Čubrilović i ministar za porodicu, omladinu i sport Proko Dragosavljević danas su bili na VMA da bi se interesirali za zdravstveno stanje partijarha srpskog Pavla.