Svijet
0

IHT i Kansas City Star o presudi Milanu Martiću

FENA
O presudi Haškog tribunala (ICTY) bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću piše u srijedu i američka štampa.

Dnevnik International Herald Tribune piše da je kazna od 35 godina zatvora razmjerno visoka u odnosu na kazne u drugim predmetima koji su bili pred ICTY-em. Tribunal je okončao postupak u više od stotinu slučajeva, piše ovaj dnevnik koji se istovremeno štampa u New Yorku i Parizu.

Tokom 13 mjeseci dugog suđenja Milan Martić nije pokazao znake kajanja. "Nastojao je opravdati djela nasilja koje su počinile paravojne i policijske snage njegove mini države, koja je nestala kada je Hrvatska vojska, uz pomoć američkih savjetnika, 1995. godine ponovno uspostavila kontrolu Zagreba", piše International Herald Tribune.

A list Kansas City Star piše o konkretnim zločinima za koje je, prema ICTY-u – Martić odgovoran. Južnoafrički sudac Bakone Moloto je osim raketiranja Zagreba spomenuo i sela Hrvatsku Dubicu i Cerovljane gdje su po Martićevoj zapovijedi u oktobru 1991. Hrvati bili izbačeni iz kuća i korišteni kao živi štit.

Neki od njih su ubijeni i bačeni u rijeku ili u masovnu grobnicu. Lokaciju su za vrijeme suđenja Martiću posjetili i suci ICTY-a, piše Kansas City Star.

Ovaj list navodi i reakciju saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorada Pupovca, koji je pozdravio presudu Milanu Martiću, rekavši kako je "u interesu Srba u Hrvatskoj da je s njegovom politikom svršeno, te da su odgovorni za nju kažnjeni".