Svijet
7

IDIL preuzeo odgovornost za napad u Danskoj, Hodžića nazvali svojim vojnikom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Kopenhagenu u kojem su ranjena dva policajca i jedan slučajni prolaznik. Napad je izveo muškarac porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Policajci su napadnuti u srijedu dok su patrolirali gradskim naseljem Christiania koja je poznata kao mjesto okupljanja dilera narkoticima. U saopćenju Islamske države napadač se opisuje kao "vojnik IDIL-a" dodajući kako se odazvao na poziv džihadista da izvrši napad na Zapadu.

Napadač je tokom razmjene vatre sa policijom teško ranjen, a u petak je u preminuo kopenhagenškoj bolnici.

Tvrdnja Islamske države nije mogal biti verificirana, a isprva se mislilo kako napad na policiju iam veze sa ilegalnom trgovinom droge.

Prema pisanju britanskog Independenta, muškarac bosanskohercegovačkog porijekla koji je izvršio napad zvao se Meša Hodžić. Prema navodima tog lista, riječ je o građaninu Danske koji se u tu zemlju doselio kada je imao svega četiri godine.

"On je navodno gajio veze sa militantnom islamističkom grupom 'Millatu Ibrahim', a imao je afinitete prema IDIL-u. Ipak, nema dokaza da je taj segment njegovog karaktera utjecao na odluku da otvori vatru na policiju", stoji u prvobitnom saopćenju danske policije.