Svijet
40

IDIL-ov policajac iz Belgije od kojeg svi strahuju: Odrubljuje glave, razapinje i amputira

Klix.ba
Tridesetjednogodišnji Hicham Chaib iz Belgije priključio se militantima IDIL-a u martu 2013. godine. Tokom ovog perioda napredovao je i postao jedan od glavnih egzekutora ove terorističke grupe, te je jedan od najozloglašenijih policajaca.

Chaib je poznat po ratnom imenu Abu Haniefa i pojavio se u velikom broju promotivnih videa IDIL-a. Prije nego se pridružio IDIL-u, radio je kao "ugledna osoba" u Sharia4Belgiumu, radikalnoj islamskoj grupi brendiranoj kao teroristička organizacija. Chaib je bio lični bodyguard lidera grupe Fouada Belkacema koji je osuđen na 12 godina zatvora.

Chaib je sa svojom suprugom Kaoutar Bioui došao u Siriju i počeo se boriti s njima. Bio je jedan od prvih Zapadnjaka koji se priključio ovoj militantnoj grupi. Koristi svoj privatni profil na Facebooku kako bi regrutovao nove članove.

Većina regruta iz Belgije živjeli su zajedno u Alepu sudeći prema fotografijama. Postao je poznat po širenju straha na ulicama Sirije, prijeteći zatvorom i egzekucijama. Odrubljivao je glave, izvodio barbarska javna ubistva, amputirao "nevjernicima" noge i ruke, te kaznio trgovce koji previše zarađuju i prijetio ženama zatvorom jer njihov materijal za veo nije dovoljno debeo.

Detalji o Chaibu objavljeni su tokom borbi IDIL-a sa sirijskim snagama koje pokušavaju osloboditi Hasakeh, ključni provincijski grad na sjeveroistoku. Konstantno se vrše napadi iz zraka i bombardovanja. IDIL-ovci su koristili samoubilačke napade i na taj način napredovali na teritoriji. U sedmodnevnim borbama poginuo je 71 vladin vojnik i 59 ekstremista.