Svijet
0

IAEA: Potrebni mjeseci da japanska nuklearka počne raditi

FENA
Bit će potrebni mjeseci ili godina dana da bi ponovo počela raditi nuklearna centrala "Kashivazaki-Kariva" na jugozapadu Japana koja je oštećena u potresu, saopćila je u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U potresu jačine 6,8 stepeni Richterove skale 16. jula iz najveće svjetske nuklearke "Kashivazaki-Kariva" iscurila je mala količina radioaktivnih materija, podsjetio je Reuters.

Poslije četverodnevne inspekcije, direktor Odjeljenja za sigurnost nuklearnih instalacija pri IAEA-i Philippe Jamet je izjavio da će možda biti potrebni mjeseci da se provede ispitivanje mjesta havarije.

"Ovo je zadatak koji zahtijeva mjesece rada, možda čak i godinu, želimo li da nuklearka ponovo počne raditi. To nije nešto što se može završiti na brzinu", rekao je on.

Japan je prvo poručio IAEA-i da mu nije potrebna pomoć, ali je kasnije dopustio inspektorima ulazak u objekt nakon pritiska lokalnih vlasti zabrinutih da bi se spekulacije o problemima u centrali mogle nepovoljno odraziti na turizam i ribarenje.