Svijet
0

IAEA odustaje od rezolucije protiv Irana

FENA
Odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku enegiju (IAEA) koji se sastao u Beču odustao je u utorak od izglasavanja rezolucije kojom bi se povećao pritisak na Iran, nakon što su Ujedinjene nacije usvojile nove sankcije protiv Teherana, izjavili su diplomati.

Više guvernera iz zapadnih zemalja među 35 predstavnika Odbora guvernera IAEA-e bilo je za jednu takvu rezoluciju, što je rijetkost u ovoj instituciji, kako bi prisilili Teheran na veću saradnju u vezi s njegovim spornim nuklearnim programom.

Nasuprot njima, predstavnici zemalja članica iz Pokreta nesvrstanih, s Kubom na čelu, bili su protiv takve inicijative koja bi mogla oslabiti saradnju između Irana i UN-ove agencije, javio je AFP.

Ideja eventualne rezolucije IAEA-e bila je natjerati Teheran da objasni indicije koje upućuju na nastavak istraživanja u vezi s nuklearnim oružjem, a koje su sadržane u dokumentima predstavljenim prošle sedmice guvernerima agencije iz nezavisnih izvora.

Ti dokumenti navode da Iran učestvuje u projektu prenamjene urana, u probama visokoeksplozivnih materijala i u izmjenama na jednoj raketi, s ciljem da se na nju može postaviti nuklearna glava.

Prema ovim informacijama, izgleda da je Iran nastavio svoj vojni nuklearni program i poslije 2003. godine, suprotno onome što su tvrdile američke obavještajne agencije.