Robert Hunter
0

Hvatanje Karadžića znači da je Srbija u stanju da privede i Mladića

FENA
Robert Hunter, saradnik Korporacije REND i bivši američkim ambasador u Bruxellesu i pri NATO-savezu slaže se sa mnogim američkim analitičarima da hapšenje Radovana Karadžića pokazuje da je nova vlada u Srbiji riješena da ubrza integraciju u evropske institucije.

Hanter smatra da je od bitne važnosti da i Ratko Mladić bude predat Haškom tribunalu.

"Činjenica da su vlasti uhvatile jednog od glavnih zločinaca govori da su u stanju da privedu i Mladića. Mnogi u Evropi smatraju da mora doći do njegovog hapšenja prije nego što Srbija dobije zeleno svjetlo za otpočinjanje procesa prijema u euroatlantske strukture. Uvijek sam smatrao da je velika uvreda za Srbiju da bude poistovjećena sa zločinima te dvojice ljudi. Zato je važno da vlada završi taj započeti posao. Ukoliko ne dođe do hapšenja, međunarodna zajednica će nastaviti da čeka i srpski narod će nastaviti da trpi zbog šačice ljudi koji kaljaju ugled zaista velikog naroda".

Srbiji predstoji korjenita reforma njenih oružanih snaga i sektora sigurnosti, smatra ambasador Hunter.

"NATO-savez se od samog početka opredijelio za poštovanje ljudskih prava i razvoj demokratije. Primjena tih načela dovodi do značajnih političkih i ekonomskih promjena u zemljama koje žele prijem u NATO. Mislim da bi za Srbiju to također značilo priključivanje izvanredno dinamičnoj društvenoj i ekonomskoj transatlantskoj zajednici. NATO je detaljno razradio šta sve treba da se ispuni za članstvo. Ti uvjeti su jednaki za sve zemlje, uključujući Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju, koje će uskoro biti NATO članice. Potpuno je nerazumno da Srbija zaostaje u tome", dodao je.

Nije tajna da Srbija već sarađuje sa Sjevernoatlantskim savezom, kaže ambasador Hunter za Glas Amerike i dodaje da je jako važno da dođe do uspostavljanja prave civilne kontrole nad snagama sigurnosti.

Možda će, kao što je to bio slučaj sa Istočnom Njemačkom biti potrebno da se penzionira veliki broj oficira najvišeg ranga, naprimjer iznad ranga pukovnika. Smatram da mlađi kadar, kadar koji je odrastao u postkomunizmu i postmiloševićem periodu, shvaća želju svog naroda da bude uključen u međunarodnu zajednicu. U posthladnoratovskoj eri, vremenu bez rizika rata, Srbija kao društvo ne treba da ostane pod kontrolom prevaziđenih, ostarjelih kadrova, kada postoji toliko mladih energičnih ljudi, koji znaju gdje leži budućnost zemlje".

Prema riječima našeg sagovornika, okretanje budućnosti također znači odustajanje od nacionalizma nacionalističkih težnji.