Svijet
39

Hugo Chavez ponovo izabran za predsjednika Venecuele

SRNA
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Hugo Chavez (Foto: AFP)
Presjednik Venecuele, socijalista Hugo Chavez, pobijedio je na jučerašnjim predsjedničkim izborima i učvrstio svoj položaj dominantne ličnosti savremene latinoameričke istorije.

Chavez je pozdravio svoje pristalice sa balkona predsjedničke palate samo nekoliko mjeseci nakon što se liječio od raka, čime je demantovao glasine o tome da umire.

Novim šestogodišnjim mandatom on će produžiti vladavinu u Venecueli, članici OPEK-a, na punih 20 godina, što će mu dati priliku da produbi svoje socijalističke reforme zasnovane na industriji nafte, dok pruža podršku ljevičarskim saveznicima u latinskoj Americi, prenio je Reuters.

"Danas smo pokazali da je demokratija u Venecueli jedna od najboljih u svijetu i to ćemo i dalje pokazivati", rekao je 58-godišnji Chavez, obučen u prepoznatljivu crvenu košulju, dok je mahao replikom mača heroja borbe za nezavisnost Simona Bolivara .

Okupljeni su ga burno pozdravili, uz ispaljivanje vatrometa.

Chavez je pobijedio sa 54,42 osvojenih glasova, pokazuju rezultati prebrojavanja 90 odsto glasačkih listića. Njegov mladi opozicioni protivkandidat Henrique Capriles dobio je 44,97 posto glasova.

Od kada je došao na vlast 1999. godine, Chavez je postao pobornik "antiimperijalizma" među svjetskim liderima, često kritikujući administraciju SAD, uz razvijanje prijateljskih veza sa liderima Irana i Bjelorusije.

Chavez, koji na domaćoj sceni sebe predstavlja kao Bolivarovog nasljednika, potrošio je milijarde dolara zarađenih od nafte na programe suzbijanja siromaštva i iskoristio svoje korijene i populistički nastup za razvijanje bliskog kontakta sa širim masama.

Argentinska predsjednica Cristina Fernández napisala je na Twitteru: "Vaša pobjeda je naša pobjeda i pobjeda Južne Amerike i Kariba!".

Opozicija je teško podnijela poraz, a neke Kaprilesove pristalice plakale su poslije objavljivanja rezultata i njegovom izbornom štabu.

Capriles , mladi državni guverner, pohvalio je učesnike kampanje koji su promovisali njegovu politiku "od kuće do kuće". On je rekao da je ova kampanja bila početak zalaganja za promjenu pravca u kojem se kreće Venecuela.

"Nadam se da je politički pokret koji je bio na vlasti 14 godina shvatio da se skoro polovina zemlje ne slaže sa njim", rekao je Capriles svojim pristalicama.

Chavezova pobjeda je bila znatno manje ubjedljiva nego 2006. godine, kada je trijumfovao razlikom od 25 posto. Komentatori smatraju da je to rezultat neuspjeha u rješavanju osnovnih problema, poput kriminala, nestanaka električne energije i korupcije.