Svijet
0

HRW: SAD više nije kredibilan branitelj ljudskih prava

FENA
U novoobjavljenom godišnjem izvještaju organizacije za ljudska prava Human Rights Watch situacija s ljudskim pravima širom svijeta prikazana je u prilično turobnom svjetlu, s posebno kritičkim riječima upućenim Sjedinjenim Državama.

U izvještaju se kaže da Sjedinjene Države više nisu kredibilni branitelj ljudskih prava zbog okrutnog tretmana osoba osumnjičenih za terorizam.

Ova organizacija traži od Evropske unije da ispuni tu prazninu čelništva te poduzme aktivniju ulogu kada su u pitanju kršenja ljudskih prava u Evropi.

Međutim, u istom se izvještaju kaže da politika EU-a o postizanju konsenzusa prije stupanja u akciju sprečava ovu organizaciju da bude djelotvorna koliko bi to mogla biti.

Human Rights Watch je priznao da je skorašnje usredotočenje EU-a na sprečavanju ili obračunavanju s terorističkim prijetnjama, međutim, dijelom odgovorno što se smanjena pažnja obraća na zloupotrebe i kršenja ljudskih prava.

U istom se izvještaju kaže da poštovanje ljudskih prava u Rusiji i Kini pada i da vlade tih zemalja prihvaćaju saradnju s tiranima kako bi povećale svoj utjecaj.

Human Rights kaže da je najteža kriza trenutno u Darfuru, u Sudanu, te da su Ujedinjeni narodi proizveli samo niz "neprovedenih rezolucija".

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku je u svome novom godišnjem izvještaju o stanjima ljudskih prava u svijetu, što se tiče Balkana, kritizirala Bosnu i Hercegovinu, kao i Hrvatsku i Srbiju zato što još uvijek ima ratnih zločinaca koji su na slobodi.

U izvještaju Human Rights Watcha se također poziva na bolje organizirane napore i da se konačno ubrza povratak u Hrvatsku, BiH i na Kosovu onih koji su protjerani ili raseljeni tokom ratova na Balkanu.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Evropu posebna pažnja se obraća na Rusiju te naglašava ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje, prijetnje i uznemiravanja onih koji su zaduženi za praćenje stanja ljudskih prava, kao i za nastavak teških kršenja ljudskih prava u Čečeniji.