Svijet
0

Hrvatska: SDP neće na izborima imati listu za dijasporu

FENA
SDP neće na predstojećim parlamentarnim izborima istaknuti listu za 11. izbornu jedinicu, onu za dijasporu, odlučio je danas Glavni odbor stranke, na prijedlog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Nakon sjednice Glavnog odbora, predsjednik tog glavnog tijela stranke Tonino Picula je na konferenciji za novinare rekao da su se članovi Glavnog odbora složili s prijedlogom Milanovića da SDP ne istakne listu za dijasporu, čime su, kaže potvrdili raniji stav SDP-a i time ojačali vjerodostojnost stranke.

"Smatramo da je vjerodostojnost bitna karakteristika političke stranke, pa je Glavni odbor potvrdio raniji stav SDP-a da ne idemo na izbore u 11. izbornoj jedinici. Ojačali smo vjerodostojnost SDP-a pred biračima", kazao je Picula, istaknuvši kako u stranci ne strahuju da bi HDZ, osvajanjem svih mandata u 11. izbornoj jedinici, mogao na izborima ostvariti bolji rezultat od SDP-a.

Naglasio je da ta odluka ne znači da se SDP protivi glasovanju dijaspore na parlamentarnim izborima.

Glavni odbor danas je pokrenuo postupak kandidiranja za izborne liste koji bi trebao trajati mjesec dana, te potvrdio izborni program stranke.

Picula je pojasnio da općinske i gradske organizacije SDP-a trebaju do 30. rujna prijedloge lista uputiti županijskim organizacijama, one do 8. listopada svoje prijedloge uputiti glavnom tajniku stranke, a potom bi predsjednik SDP-a na sjednici Glavnog odbora trebao predložiti i konačne liste kandidata.

Dodao je da Glavni odbor nije raspravljao o nositeljima izbornih lista, pa ni o tome tko će biti na čelu lista za 1. i 4. izbornu jedinicu, istaknuvši kako je uvjeren da će se liste u konačnici sastavljati prema prijedlogu županijskih organizacija, bez dodatnih kriterija, pa ni onih Milanovića.

Upitan hoće li SDP, kao na zadnjim izborima, na liste postaviti i nezavisne kandidate, Picula je odgovorio da će se o tome odlučivati.

Novinare je zanimalo i je li Picula, sukladno njegovim jučerašnjim izjavama u Velikoj Gorici, SDP-ov kandidat za novog ministra obrane, na što je ponovio da ima potrebne diplomatske i menadžerske sposobnosti za tu odgovornu dužnost, ali i kazao da je još prerano govoriti o ministarskim mjestima u budućoj vladi.

"Cilj nam je sada pobijediti na izborima i sastaviti vladu, a tko će u toj vladi biti uvjetovat će i dogovori s koalicijskim partnerima", rekao je Picula.