Svijet
0

Hrvatska prije 2011. teško može biti biti članica EU

FENA
Hrvatska dobro napreduje na putu reformi i može završiti pregovore s Europskom unijom 2009. godine, ali nakon toga slijedi komplicirani proces do punopravnog članstva koji može trajati i do 2011. ili 2012., rekao je u četvrtak u Zagrebu izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Hannes Swoboda, naglasivši pritom da irsko "ne" Lisabonskom ugovoru neće utjecati na čitav taj proces.

"Moji razgovori s vodećim političarima pokazali su da stvari idu bolje u čitavom reformskom procesu, mnogi su zakoni doneseni, i sada smo u ozbiljnom poslu provedbe ali mnogi su koraci već poduzeti", rekao je Swoboda na konferenciji za novinare.

On se tijekom dana u Zagrebu sastao, između ostalih, s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem te predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

"Čvrsta je odluka hrvatske Vlade i čitave Europske unije da se pregovori završe 2009. Godina 2009. je ciljna godina", naglasio je. I ministar Jandroković je nakon razgovora s europskim izvjestiteljem ocijenio da Hrvatska ima "realne izglede" i da će "najvjerojatnije" dovršiti pregovore do jeseni iduće godine.

Međutim, Swoboda je pojasnio da nakon zatvaranja pregovora slijedi proces prijevoda na 24 jezika, potvrđivanja na odborima Europskog parlamenta i na plenarnoj sjednici, a zatim tek započinje ratifikacija u zemljama članicama koja je ponekad komplicirana i traje dulje vrijeme, primjerice u Belgiji.

Swoboda je naglasio da unatoč odbacivanju Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj prošloga mjeseca proces pregovora Hrvatske s EU treba nastaviti istim tempom, te je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ta poruka, kako je rekao, u Hrvatskoj shvaćena.

"Trebamo raditi paralelno, nastaviti naš posao i pokušati naći način na koji će Irska prihvatiti Lisabonski ugovor, kao i predsjednici Poljske i Češke", naglasio je.

Iako je proces parlamentarne ratifikacije u Poljskoj i Češkoj završio, predsjednici Lech Kaczynski i Vaclav Klaus oklijevaju u potpisivanju Lisabonskog ugovora što je potrebno da bi se formalno završila ratifikacija ugovora u tim dvjema zemljama.

Europski izvjestitelj još je jednom odaslao poruku o reformama koje Hrvatska treba provoditi zbog sebe same, a ne zbog bruxelleske birokracije koja to zahtijeva, navodeći primjer restrukturiranja brodogradnje i reforme pravosuđa.

"Reforme su potrebne za konkurentnost, želimo da brodogradilišta budu konkurentna i da prežive u Hrvatskoj, naravno uz preustroj. Bez njega ona bi mogla živjeti još par godina, ali na kraju ne bi bila konkurentna", rekao je, dodajući da EU i RH moraju naći način da se odredi vremenski okvir za reforme, te paralelno pokušavati naći novi posao za one koji neće ići u mirovinu.

Važno je za reforme dobiti i potporu stanovništva Hrvatske, rekao je Swoboda.

"Naš je cilj imati snažnu Europu u kojoj će Hrvatska biti članica", zaključio je.