Uvodi se policijski sat
24

Honduras prepisuje od El Salvadora: Kreće rat protiv bandi uz dobro poznate metode

V. K.
Zatvorenici u Honduras (Foto: Oružane snage Hondurasa)
Zatvorenici u Honduras (Foto: Oružane snage Hondurasa)
Policija u Hondurasu saopćila je kako će u narednim danima pokrenuti rat protiv bandi sličan onome kakav odnedavno vodi i susjedni El Salvador.
Nakon što je prije nekoliko dana u klubu ubijeno 11 osoba, a što se protumačilo kao osveta za masakr u zatvoru u kojem je ubijena 41 osoba, policijske službe najavili su direktan obračun sa bandama.

"Vlada Hondurasa je obećala da će suzbiti nasilje bandi i uvesti policijski sat. Vojna policija je preuzela nadzor nad nacionalnim zatvorima", saopćeno je.

Također, objavljena je i fotografija iz zatvora, a na kojoj se mogu vidjeti zatvorenici koji su primorani da sjede sa rukama podignutim iza glave.

"Takvu taktiku, sa zatvorenicima koji su obučeni samo u kratke hlače, sa pognutim glavama, prošle godine je primijenio predsjednik El Salvadora Nayib Bukele koji je također pokrenuo rat protiv bandi. Bukeleova oštra taktika uspjela je oslabiti organizovani kriminal, ali uz visoku cijenu ugrožavanja ljudskih prava", piše The Guardian.

Komesar nacionalne policije Hondurasa Miguel Perez Suazo izjavio je kako bi zločin u klubu mogao imati poveznicu sa ubistvima u zatvoru.

"Ne isključujemo da bi ovi zločini mogli biti neka vrsta osvete za ono što se dogodilo u ženskom zatvoru. Također, ne isključujemo da je to mogla biti neka vrsta osvete kriminalaca nad civilima", rekao je Suazo.

Inače, u susjednom El Salvaduru rat protiv bandi traje još od kraja 2022. godine.

Predsjednik države Nayib Bukele saopćio je kako će država nastaviti borbu protiv bandi sve dok to bude potrebno.

"Svi teroristi, dileri i članovi bandi bit će uklonjeni iz naše zajednice. Ispravni građani nemaju čega da se plaše i mogu nastaviti da žive normalnim životom", rekao je tada Bukele.

Početkom 2023. godine, El Salvador je zvanično i otvorio zatvor za sve članove bandi, a prema službenim podacima u njega će biti smješteno 40.000 zatvorenika.