Svijet
4

Hollande: Sirijske izbjeglice moraju ostati u Turskoj, Libanu i Jordanu

Anadolija
Predsjednik Francuske Francois Hollande izjavio je kako izbjeglice koje bježe iz Sirije moraju ostati u najbližim zemljama, Turskoj, Libanu i Jordanu.

Hollande je održao sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Parizu, gdje će u ponedjeljak, 7. marta, biti održan Samit Evropske unije vezano za izbjeglice.

Na konferenciji za novinare, Hollande je poručio kako njegova zemlja sa Njemačkom dijeli isti stav kada je u pitanju izbjeglička kriza, te kako smatraju da Schengen treba biti ojačan.

Naglasio je kako je neophodno formiranje centara u kojima će se uzimati otisci izbjeglicama, jer bi se na taj način znalo odakle dolaze i prema tome određivalo njihovo pravo na boravak. Hollande je također kazao kako će s ciljem kontrolisanja izbjegličke krize, u okviru NATO-ove misije biti poslan i jedan brod u Egejsko more.

“Izbjeglice koje bježe iz Sirije moraju ostati u najbližim zemljama, znači u Turskoj, Libanu i Jordanu. Naravno da ćemo mi da ti sve od sebe kada je u pitanju humanitarna pomoć”, rekao je Hollande, dodavši kako u rješavanju problema izbjegličke krize treba da pomogne ne samo Francuska, već i cijela EU.

Naglasio je da kako i Francuska, ali druge zemlje trebaju održati obećanja u vezi sa izbjeglicama. Hollande je također kazao kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao da će Rusija poštovati postignuto primirje na području Siriji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako je glavni cilj Evrope u korijenu riješiti problem sirijske krize i primijeniti Schengen, te da joj je u tom pogledu vrlo važna podrška Turske.

Sastanku Hollandea i Merkel u Parizu, putem video linka uključili su se i ruski predsjednik Vladimir Putin, britanski premijer David Cameron te italijanski premijer Matteo Renzi.