Svijet
0

Holder: Snowdena ne očekuju smrtna kazna i mučenje

Klix.ba
Eric Holder (Foto: AFP)
Eric Holder (Foto: AFP)
Američki državni advokat Eric Holder rekao je ruskoj vladi kako SAD neće tražiti smrtnu kaznu za nekadašnjeg sistemskog analitičara Nacionalne sigurnosne agencije Edwarda Snowdena.

Holder u svom pismu navodi kako optužbe sa kojima je Snowden suočen ne povlače smrtnu kaznu te da je SAD neće tražiti čak i da je Snowden optužen za zločine koji povlače takvu kaznu.

Prije nego je objavljena vijest o Holderovom pismu, Snowdenov otac Lonnie pokazao je svoju potpunu podršku sinu: "Vjerujem da će moj sin prije nego izdahne, bilo to danas ili za stotinu godina, biti zadovoljan onim što je učinio".

Stariji Snowden je medijima rekao kako dijeli sinovo ogorčenje oko vladinog nadzornog programa

Holderovo pismo dio je aktuelne kampanje američke vlade da vrati Snowdena na američko tlo.

Holder tvrdi da njegovo pismo slijedi nakon izvještaja da je Snowden podnio zahtjev za privremeni azil u Rusiji, temeljeći ga na tvrdnji da će, ukoliko se vrati u SAD, biti mučen i suočen sa smrtnom kaznom. Pismo je upućeno Alexanderu Vladimirovichu Konovalovu, ruskom ministru pravde.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina navodi kako Rusija nikada nikoga nije izručila niti će. Također, ne postoji ugovor o izručenju između SAD i Rusije.