Svijet
0

Holandska policija uhapsila mafijaša osumnjičenog za ubistvo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija u Amsterdamu uhapsila je glavnog osumnjičenog za mafijaško ubistvo šest Talijana u njemačkom gradu Duisburgu augusta 2007.

Giovanni Strangio uhapšen je sa svojim zetom - također osumnjičenim mafijašem - u zajedničkoj operaciji holandske, njemačke i talijanske policije, javio je BBC.

Policija vjeruje da su ubistva dio dugogodišnjih sukoba među pripadnicima kalabrijske mafije 'Ndranghete.

Žrtve, povezane s klanom Pelle-Votari, ubijene su ispred jedne picerije. Vjeruje se da su ubice članovi suparničkog klana Nirta-Strangio, sa sjedištem u talijanskom mjestu San Luca.

Nekoliko ostalih osumnjičenika uhapšeno je u Italiji.

'Ndrangheta sa sjedištem u Kalabriji postala je jedna od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Italiji, nadjačavajući sicilijansku mafiju Cosa Nostru, šireći se na aktivnosti trgovine drogom izvan Evrope, tvrde dopisnici.

Više od decenije San Luca, gradić s oko 4.500 ljudi na južnom rubu Italije, postao je žarištem ogorčenih sukoba zmeđu suparničkih klanova 'Ndranghete.

Svađa datira od incidenta iz 1991. s gađanjem jajima nakon čega je izbila tuča u kojima su poginula dva mladića a dvojica su povrijeđena.

Također se vjeruje da je ubistvo Marije Strangio, rođake Giovannija Strangija, 25. decembra 2006., povezano sa svađama klanova.