Svijet
0

Holandija zamrzla odnose sa Teheranom zbog vješanja holandske državljanke

SRNA
Zahra Bahrami
Zahra Bahrami
Holandska Vlada zamrzla je kontakte sa Iranom zbog vješanja holandske državljanke iranskog porijekla, osuđujući ovu egzekuciju kao "zločin jednog varvarskog režima".

"Holandija je odlučila da zamrzne sve kontakte sa Iranom nakon što je iranski ambasador u Holandiji potvrdio da je obješena Zahra Bahrami", rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Bengt van Losdreht "France Pressu".

On je pojasnio da se ovo odnosi na sve zvanične kontakte između diplomata i administrativnih službenika i dodao da je holandskim državljanima iranskog porijekla savjetovano da ne idu u Iran.

Holandski ministar inostranih poslova Uri Rosental bio je istinski šokiran informacijom da je Brahamijeva obješena, ističući da je to zločin varvarskog režima.

"Mi to zaista nismo očekivali", rekao je Van Losdreht, naglašavajući da je iranski ambasador juče garantovao holandskim vlastima da "nisu iscrpljena sva diplomatska sredstva".

Holandska Vlada je uputila izraze saučešća porodici Zahre Bahrami.

"Još uvijek smo u kontaktu sa njenom porodicom u Teheranu i to je razlog zašto za sada želimo da zadržimo našeg ambasadora u Teheranu", dodao je portparol holanskog MIP-a.
Holandija je tražila detalje slučaja i optužila iranske vlasti da ne dozvoljaju pristup holandske ambasade Bahramijevoj jer nisu priznali njeno dvojno državljanstvo.

Četrdesetšestogodišnja Zahra Bahrami, naturalizovana Holanđanka, obješena je danas u Iranu zbog krijumčarenja droge nakon što je uhapšena zbog učestvovanja u antivladinim protestima, saopšteno je iz kancelarije tužioca u Teheranu.

Ove godine u Iranu je pogubljeno 66 ljudi, u prosjeku dvije osobe dnevno.