Svijet
0

Historijski potez demokrata u SAD-u

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Senator Barack Obama trijumfalno je zakoračio u historiju u srijedu navečer po lokalnom vremenu. On je prvi Afroamerikanac kojeg je Demokratska partija SAD-a i zvanično imenovala za predsjedničkog kandidata na izborima 2008. godine, a kako vjeruju njegovi sljedbenici, koji su ga dočekali uzvicima oduševljenja, upravo on će i postati novi predsjednik ove svjetske velesile.

Sin crnca iz Kenije i bjelkinje Amerikanke ovim potezom već je zabilježio jednu bitnu pobjedu u svom putu ka mjestu predsjednika ako se uzme u obzir da tek nekoliko decenija prije ovog momenta crncima u Sjedinjenim Državama nije bilo dozvoljeno glasanje na izborima.

Nakon službenog izbora u svom govoru i bivši predsjednik Bill Clinton podržao je Obamu ističući kako je on "spreman voditi Ameriku i obnoviti američko vodstvo u svijetu". Dan prije Obamu je zdušno pozdravila i Clintonova supruga koja mu je donedavno bila protukandidat iz reda demokrata.

Obama je u svom govoru zamolio delegate da mu pomognu da "vrati Ameriku" u okviru jesenje kampanje protiv senatora Arizone Johna McCaina.

"Promjene u Americi ne počinju od vrha prema dnu," poručio je obožavateljima, "one počinju od dna prema vrhu."