Pofalićka bitka
40

Historičarka Dina Memić: Bitno je sačuvati sjećanje na bitne događaje i zainteresovati mlade

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Autorica izložbe, Dina Memić (Foto: I. L./Klix.ba)
U Memorijalnom centru "Novo Sarajevo" svečano su otvorene izložbe posvećene prvim danima rata u Sarajevu. Izložba "Tenkovima na školu" govori o o napadu na Centar za obrazovanje kadrova MUP-a, dok izložba “Grom za Pofaliće” govori o Pofalićkoj bitki. Autorica je historičarka Dina Memić.

Napad na Centar za obrazovanje kadrova MUP-a na Vracama 5. aprila 1992. godine je već u prvim satima napada na Sarajevo pokazao da agresor neće imati bilo kakvih moralnih uzusa u teroriziranju građana Sarajeva. Pofalićka bitka je jedna od prvih i najznačajnijih pobjeda koje su branioci Sarajeva ostvarili nad agresorima te tako pokazali odlučnost da brane i odbrane grad.

O ova dva bitna događaja govore danas otvorene izložbe u Memorijalnom centru "Novo Sarajevo". Autorica izložbi "Tenkovima na školu" i "Grom za Pofaliće", za Klix.ba govorila je historičarka Dina Memić, uposlenica Historijskog muzeja u Sarajevu.

Kako Memić ističe obje izložbe su rezultat naučno-istraživačkog rada koji je pretočen u jezik izložbi i publici predstavljen na muzeološki način.

Memić pojašnjava kako je namjera da se sačuva sjećanje na ove bitne događaje i njihove učesnike ali i da produbi informiranost i znanje na jedan mađim naraštajima primamljiv način.

"Pofalićkom bitkom odbačene su neprijateljske linije iz Gornjih Pofalića, branioci su uspjeli zadržati osvojenu teritoriju, čime je otklonjena opasnost od podjele grada koja je Sarajevu prijetila da na potezu uskog grla između Pofalića i Grbavice. Bio je to izvanredan uspjeh na sarajevskom ratištu koji je stvorio uvjete za napredovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine u pravcu strateški važnog platoa Žuč," naglasila je Memić u razgovoru za Klix.ba

Za napad na Centar za obrazovanje kadrova MUP-a (policijska akademija Vrace), niko nije osuđen. Pred sudom Bosne i Hercegovine 2006. je pokrenut postupak protiv Momčila Mandića, koji se između ostalog teretio i za ovaj napad. Tužilaštvo nije uspjelo dokazati nijednu ključnu optužbu protiv Mandića. Memić podsjeća da o tome kako je državno tužilaštvo pristupilo ovom procesu govori da je bilo potrebno punih 8 mjeseci da se u optužnici ispravi datum napada na Centar, za koji je u optužnici naveden 6., a ne 5. april 1992. godine.

"U napadu na Centar, odnosno deportovanju učenika u školu Radojka Lakić, ubijen je šesnaestogodišnji Samir Mišić, za čiju smrt još niko nije odgovarao. Tog 5. aprila poginuo je i Avdo Omerbegović koji je sa svojim saborcima iz TO Hrasno Brdo, pokušao pružiti oružanu pomoć opkoljenima u Centru," kazala je Memić.

Autorica izložbe opisuje kako je prilično izazovno raditi na izložbama koje tematiziraju značajne bitke iz posljednjeg rata, najvećim dijelom zbog nedostatka građe i materijala o ovim temama.

"Jedna od tema izložbe je i Portret Sarajeva 5. aprila 1992. godine, u kojoj se kroz dokumenate, štampu, fotografije, izjave i video materijal, predstavlja haotična atmosfera života u gradu, te dezavuisanost i nevjerica građana Sarajeva u suočavanju sa ratom," opisuje Memić.

Autorica naglašava kako su ovakve izložbe bitne u razvijanju i očuvanju kolektivne kulture sjećanja, gdje se muzeji i obrazovni sistemi prepoznaju kao glavni faktori njegovog oblikovanja.