Iako se radi o zabranjenom štivu
8

Historičari objavljuju Hitlerov "Mein Kampf" do 2015. godine

FENA
Adolf Hitler
Adolf Hitler
Minhenski institut za savremenu historiju planira da objavi memoare Adolfa Hitlera Mein Kampf najkasnije 2015. godine kada ističu autorska prava pokrajine Bavarska nad njom, izjavio je u ponedjeljak rukovodilac projekta Christian Hartmann u intervjuu za Welt Online.

On je rekao da institut radi na velikoj naučnoj ediciji Hitlerove knjige i da sada tri historičara i njihovi asistenti pripremaju izdanje koje će uključivati predgovor i iscrpne stručne komentare.

Institut ima velika iskustva s historijskim edicijama, pa i u slučaju Hiltera. Tako je, naprimjer, izdata 12-tomna edicija Hitlerovih govora, spisa i naredbi od februara 1925. do januara 1933. godine s namjerom da se što detaljnije rasvijetli Hitlerov dolazak na vlast uz pomoć njegovih svjedočenja.

Brojni su razlozi za raspravu oko objavljivanja Main Kampfa, jer se zapravo ne radi samo o knjizi, već kako Hartmann kaže, o svojevrsnom mitu, ali historičari žele ovu knjigu da liše svakog mita tako što će je proučiti i uporediti njen sadržaj s rezultatima historijskog istraživanja, prenosi Welt.

Sud u Muenchenu je početkom marta zabranio britanskom izdavaču Piteru MCgeeju da u Njemačkoj objavi dijelove ove knjige, smatrajući da bi se objavljivanjem citata prekršila autorska prava knjige koja su u posjedu njemačke savezne pokrajine Bavarske do 2015. godine.

Autorska prava nad knjigom nacističkog vođe nakon Drugog svjetskog rata saveznici su dali Bavarskoj koja je do sada pravno spriječavala svaki pokušaj da se knjiga objavi u bilo kom obliku u Njemačkoj.

Hitler je napisao knjigu Main Kampf, mješavinu manifesta i autobiografije 1923. godine i u njoj tematizuje rasistička i antisemitska razmišljanja, govori o nacionalsocijalističkoj borbi i revoluciji, a do Hitlerovog dolaska na vlast 1933. godine prodato je 300.000 primjeraka.