Svijet
0

Hillary Clinton: Usporit ću malo, ali se ne povlačim

FENA
Hillary Clinton (Foto: Anadolija)
Hillary Clinton (Foto: Anadolija)
Američka državna sekretarka Hillary Clinton, koja se prije dva dana vratila radnim obavezama nakon što je mjesec dana odsustvovala zbog niza oboljenja, izjavila je u srijedu da će se neko vrijeme čuvati brzog tempa, ali da to ne bi nazvala povlačenjem.

Pojavivši se pred kamerama prvi put nakon što se razbolila prije više od mjesec dana, kada je dobila stomačni virus nakon kojeg je uslijedio potres mozga i ustanovljeno da ima ugrušak u veni između lobanje i mozga, Clinton je izjavila da je "uzbuđena što se vratila", prenosi AFP.

"Moram da kažem da ste mi zaista svi nedostajali. To ne bih rekla pod normalnim okolnostima", izjavila je Clinton.

Upitana kakvi su joj planovi nakon što se priprema da za nekoliko sedmica preda dužnost senatoru iz Massachusettsa Johnu Kerryju, ona je, međutim, rekla kako namjerava da na neko vrijeme "siđe s veoma brze trake".

Kazala je da je trenutno fokusirana na predaju dužnosti Kerryju, koga je za tu funkciju predložio predsjednik Barack Obama, ali čije imenovanje Senat tek treba da potvrdi.

"To su, očigledno, slatko-gorke pripreme, jer sam stekla izuzetno iskustvo i radila sam sa predivnim timom", izjavila je ona.

Clinton (65), odlazi s položja šefice američke diplomatije nakon četvorogodišnjeg mandata, tokom kojeg je, što joj mnogi pripisuju u zaslugu, pomogla u popravljanju reputacije SAD u drugim zemljama.

Bivša prva dama SAD i senatorica države New York kaže da je iscrpljena i želi da se odmori, prije nego što odluči o daljim planovima, a mnogi smatraju da bi ona ponovo mogla da se kandiduje za Bijelu kuću na izborima 2016. godine.