Sve veće nezadovoljstvo
7

Hiljade Slovaka u Bratislavi ustalo protiv premijera Fice: Kontroverzni zakon kopirao od Putina

B. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Hiljade Slovaka okupilo se u četvrtak u glavnom gradu kako bi demonstrirali protiv kontroverzne rekonstrukcije javnih radio i televizijskih servisa u zemlji, poteza za koji kritičari kažu da će rezultirati time da vlada preuzme punu kontrolu nad medijima.

Koalicijska vlada populističkog premijera Roberta Fica odobrila je tu mjeru 24. aprila, a očekuje se da će je parlament, u kojem Ficova koalicijska vlada ima većinu, odobriti u junu.

Plan su uveliko kritikovali predsjednica Zuzana Čaputová, novinari, opozicija, međunarodne medijske organizacije i Europska komisija.

Predložene izmjene značile bi da javni emiter poznat kao RTVS prestaje postojati i da bi ga zamijenila nova organizacija.

"Slovačkoj demokratiji treba jaka i neovisna RTVS, a njezini uposlenici trebaju vašu podršku", rekao je Michal Šimečka, lider Progresivne Slovačke, glavne opozicione stranke koja je organizirala protest, nekoliko hiljada okupljenih na Trgu slobode u Bratislavi.

"Ako Fico preuzme kontrolu nad RTVS-om, to bi značilo odlučujući korak na putu prema Orbánu i Putinu", rekao je Šimečka.

Plan preuzimanja izradila je ministrica kulture Martina Šimkovičová, koja predstavlja Slovačku nacionalnu stranku, ultranacionalističkog člana koalicijske vlade. Radila je za internetsku televiziju poznatu po širenju dezinformacija.

Šimkovičová je rekla da trenutni emiter daje prostor samo glavnim gledištima, a ostalo cenzurira. Emiter je odbacio tvrdnju.

"Oni ne razumiju da je bit javnog emitiranja zaštita demokratije, vladavine prava i slobode", rekla je Zora Jaurová, zastupnica stranke Progresivne Slovačke.

Prema njezinom planu, novi emiter — Slovačka televizija i radio, ili STVR — imat će direktora kojeg će izabrati vijeće čijih će devet članova imenovati Ministarstvo kulture i parlament. Aktualni direktor ima saborski mandat do 2027. godine.

Ficova ljevičarska stranka Smer (Smjer) pobijedila je na parlamentarnim izborima 30. septembra na proruskoj i antiameričkoj platformi.

Kritičari se brinu da će Slovačka pod Ficovim vodstvom napustiti prozapadni kurs zemlje i slijediti smjer Mađarske pod populističkim premijerom Viktorom Orbanom.