Svijet
8

Hiljade sirijskih izbjeglica se smrzava na turskoj granici

Klix.ba
(Foto: AFP)
Nakon intenziviranih zračnih napada na sirijske gradove veliki broj Sirijaca napustio je svoje razrušene domove i krenuo van zemlje. Na turskoj granici hiljade njih bori se sa hladnoćom.

Granični prelaz Oncupinar između Sirije i Turske je zatvoren, a prema procjenama lokalnih načelnika, u samo 48 sati granici je prišlo više od 30.000 ljudi.

Riječ je o valu izbjeglica kojeg je vjerovatno uzrokovala posljednja ofanziva sirijske vojske na Alep. Sam prelaz Oncupinar zatvoren je skoro godinu dana, ali će, ukoliko to bude potrebno, turske vlasti isti otvoriti.

Ipak, vlasti trenutno smatraju da za to nema potrebe te da su izbjeglice dovoljno bezbjedne na drugoj strani granice. Turske humanitarne organizacije ulaze na teritoriju Sirije kako bi unesrećenima pružile eventualnu medicinsku i humanitarnu pomoć.

Alep je jedan od najvećih uporišta sirijske opozicije i njenih vojnih snaga. U njemu još uvijek živi više od 300.000 stanovnika, a analitičari smatraju kako će aktuelne borbe Alep vjerovatno staviti u ruke snaga Bašara al-Asada.