Svijet
0

Hiljade pravoslavaca na ceremoniji Svetog ognja u Jerusalemu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Hiljade hrišćanskih hodočasnika ispunile su u subotu drevnu crkvu Svetog groba u Jerusalemu na ceremoniji Svetog ognja, uoči proslave Vaskrsa.

Policijski portparol Luba Samri izjavila je da su se desetine hiljada pravoslavnih hrišćana okupile u crkvi i u okolnim uskim ulicama u jerusalemskom starom gradu, povodom ceremonije održane uz jake mjere sigurnosti.

Hodočasnici iz pravoslavnih zemalja i Arapi hrišćani, koji žive u Svetoj zemlji, brzo su palili svežnjeve od 33 svijeće plamenom koji se pojavio u crkvi.

Taj Sveti oganj sada putuje avionima u pravoslavne zemlje. Vjernici smatraju da "božanska vatra iz nebesa pali svijeće koje drži jerusalimski patrijarh nad Hristovim grobom, tokom ceremonije koja datira iz IV vijeka i simbolizuje uskrsnuće Hrista", navodi agencija AFP.

Sveti oganj se smatra čudom, koje se dogadja jednom godišnje na Veliku subotu.

Ceremonija počinje procesijom oko crkve nakon koje se sva svjetla gase, prije nego što u nju uđe grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima. I hodočasnici i sveštenstvo kažu da Sveti oganj ne peče u prvim trenucima.

Crkva Svetog groba podignuta je na mjestu gde je po hrišćanskom vjerovanju Isus razapet, sahranjen i vaskrnuso. Prošle nedjelje je tamo slavljen Uskrs.