Svijet
0

Hiljade objekata u Italiji moguća meta terorista

FENA
U Italiji imaju ukupno 13.664 objekta koji bi mogli biti metom terorističkih napada, a čuva ih tačno 19.559 policajaca, stoji u izvještaju ministarstva unutarnjih poslova koji je u ponedjeljak predstavio ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato.

Nakon razotkrivanja terorističke prijetnje avionima u Velikoj Britaniji, nadzor je pojačan i u Italiji, posebno u zračnim lukama, prenijela je Hina.

U redovnom augustovskom izvještaju o kriminalu u zemlji Amato je istaknuo kako je u Italiji opao ukupan broj kaznenih djela.

U izvještaju Viminala, sjedišta ministarstva unutarnjih poslova, iznosi se kako su kaznena djela smanjena za 4,6 posto u odnosu na prošlu godinu. U porastu su krađe po stanovima (+8,7 posto), ali su u padu ubistva (-3,8 posto), pokušaji ubistava (-19,7 posto), seksualno nasilje (-3,5 posto) i kaznena djela vezana uz drogu (-10,1 posto). Čak 60 posto od ukupnih kaznenih djela odnosi se na krađe po stanovima, odnosno kaznena djela otuđivanja imovine.

Izvještaj navodi kako su u Italiju u prvih sedam mjeseci na Siciliju stigla 12.102 ilegalna imigranta, a u istom razdoblju prošle godine 10.119, od kojih većina dolazi na otok Lampedusu.