Okupljanja širom zemlje
16

Hiljade iranskih Jevreja osudilo brutalne napade izraelske vojske u Gazi

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Hiljade iranskih Jevreja u Teheranu, Shirazu, Isfahanu, Yazdu, Kermanshahu i Kordestanu održali su istovremena okupljanja u zemlji i oštro osudili brutalnost Izraela u Gazi i pozvali na trenutni prekid vatre u Gazi i Palestini.

Prije četrdeset godina imam Homeini, utemeljitelj Islamske Republike Iran, naglasio je da pravi razliku između cionizma i judaizma i da ne vjeruje da su svi Jevreji cionisti.

Pozivajući se na mišljenje imama Homeinija u povlačenju crte između Izraela i jevrejskog naroda, zastupnik Jevreja u Parlamentu Irana Homayoon Sameh Yeh Najafabadi osudio je ubijanje palestinskog naroda, istaknuvši da je količina bombi bačena na ljudi u Gazi mnogo je više od bombi koje su bačene tokom Drugog svjetskog rata.

Ukazujući na bombardovanja bolnica i stambenih naselja u Gazi, naglasio je da je "cionistički režim do sada uništio 10 bolnica u Gazi i da smo svjedoci masakra u Gazi".

"Netanyahu je pokušao odvratiti pažnju doseljenika na okupiranim palestinskim teritorijima napadom na Gazu, ali se suočio s propalestinskim skupovima jevrejskih zajednica u svijetu", kazao je Najafabadi.

Iranski jevrejski vođa, rabin Younes Hamami Lalehzar, oštro je osudio rat Izraela protiv Gaze, pozivajući svijet da napravi razliku između "cionističkog režima i jevrejskog naroda".