Svijet
0

Hezbollah neće biti razoružan

FENA
Trupe Hezbollaha
Trupe Hezbollaha
Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema izjavio je u razgovoru za talijanski tjednik Espresso od četvrtka da šijitski pokret Hezbollah u Libanu neće biti razoružan, već integriran u redovnu libansku vojsku.

"Italija neće ići u Liban razoružati Hezbollah, koji u Libanu mnogi smatraju patriotskim pokretom, posebno poslije užasne političke greške počinjene pokretanjem rata", rekao je D'Alema, prenijela je Hina.

Italija će uputiti oko 3.500 vojnika u Liban u okviru snaga Ujedinjenih naroda, a o čemu će u petak odlučiti vlada, a 24. ili 25. augusta i parlament. Glede mandata koji će imati plave kacige u Libanu, D'Alema je rekao kako će "naša zadaća biti pomaganje libanskoj vojsci da preuzme puni suverenitet na jugu zemlje", te kako će operacija trajati više godina tokom kojih će milicije Hezbollaha "biti integrirane u libansku regularnu vojsku".

Prema rezolucijama UN-a Hezbollah bi trebao biti razoružan, ali D'Alema drži da će te milicije biti postupno uključene u redovnu libansku vojsku.