Svijet
0

Helsinška komisija kongresa SAD-a o rastu antisemitizma u Evropi

FENA
Pred Helsinškom komisijom američkog Kongresa održano je saslušanje na temu borbe protiv antisemitizma u 56 zemalja članica Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), na kojem je ukazano na zabrinjavajući trend povećanja broja napada na Židove.

Posebni predstavnik OSCE-a Gert Weisskirchen iznio je podatke o rastu antisemitskog nasilja u Evropi, posebno u Francuskoj i Velikoj Britaniji, gdje se u 2006. za petinu povećao broj napada na osobe, sinagoge i groblja, prema transkriptu saslušanja održanog 29. januara.

Kao jedan od trendova koji najviše zabrinjava utvrđeno je da su u 2006. kao i 2007. godini škole i učenici postali važne mete, ali i forumi za manifestaciju antisemitizma.

Tokom 2006. godine židovske škole bili su izložene prijetnjama i / ili napadima u Austriji, Mađarskoj, Danskoj, Fracuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Ukrajini, SAD-u i Kanadi, naveo je Weisskirchen.

On je opisao i jedan incident otprije dvije sedmice u Berlinu, u Njemačkoj, gdje je petero židovskih učenika pred njihovom školom napao pas kojeg je nahuškao vlasnik s dvojicom prijatelja, uz anitisemitske povike i prijetnje.

Također je ukazao na problem antisemitskog nasilja mladih nacionalista u Rusiji, te na pojavu skupina neonacista među mladima u Mađarskoj i Češkoj.

Kazavši kako se i u drugim zemljama regije nailazi na takvu vrst problema, Weisskirchen je naveo primjer Hrvatske i pjevača Marka Perkovića Thompsona, kod kojeg se, po njemu, također radi o "vrsti neonacizma", prenijela je Hina.

"Ako pogledate, recimo Hrvatsku, postoji rok pjevač imenom Thompson. On je nedavno bio u Kanadi i Australiji, gdje je njegovu glazbu došlo slušati više od 20.000 ljudi", kazao je Weisskirchen.

"Thompson izvodi glazbu na vrlo podvojen način, ne samo nacionalistički, ne samo povezano s ustaškim sloganima, nego se realno govoreći tu radi o nekoj vrsti neonacizma", ustvrdio je.

Weisskirchen je također istaknuo kako vlade u Hrvatskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Ukrajini i Rusiji, suzbijaju antisemitizam kroz sistem brazovanja.

Osim na porast svih tipova antisemitizma u Evropi, predstavnik OSCE-a je ukazao i na pojavu anticionizma, posebno među mlađom imigrantskom populacijom.

U raspravi je istaknutu ulogu imao republikanski kongresnik iz New Yerseyja Christopher Smith, koji je za antisemitizam rekao da je "jedinstveno zlo, upečatljivi oblik netolerancije, najstariji oblik vjerske netrpeljivosti na svijetu".

Također je vrlo aktivno sudjelovao republikanski senator srpsko-slovenskog porijekla George Voinovich iz države Ohajo, koji borbu protiv antisemitizma ističe među prioritetima svoje politike.