Svijet
0

Haško tužiteljstvo smatra da nijedno jamstvo neće spriječiti bijeg Gotovine

FENA
Haško tužiteljstvo pozvalo je Sudsko vijeće da odbije zahtjev obrane hrvatskog generala Ante Gotovine za njegovim puštanjem na privremenu slobodu do početka suđenja ocijenivši da obrana ničim nije dokazala da bi se vratio na početak suđenja, navodi se u podnesku tužiteljstva objavljenom u četvrtak u Haagu.

"Rizik da Gotovina pobjegne postoji. Privremeno puštanje potkopalo bi interese pravde i trebalo bi (zahtjev) odbiti", navodi tužiteljstvo u odgovoru, prenosi Hina.

Na čak 184 strane Tužiteljstvo potkrepljuje svoje stajalište, među ostalim, preslikama lažnih putovnica s kojima je Gotovina četiri godine prije uhićenja bježao od Haškog suda, prepiskom s hrvatskom Vladom tijekom njegova bijega i dvjema presudama francuskih sudova kojima je 90-ih godina osuđen u odsutnosti za pokušaje iznude i otmicu na 30 mjeseci zatvora odnosno na dvije godine zatvora. Odsluženje tih kazni izbjegao je a prije toga, navodi haško tužiteljstvo, u Francuskoj je odslužio pet godina zatvora za oružanu pljačku ali se ni u tom slučaju nije predao nego je uhićen s krivotvorenim dokumentima i potom suđen.

Obrana generala Gotovine 7. kolovoza ove godine zatražila je puštanje na privremenu slobodu ponudivši uz jamstva hrvatske Vlade i nošenje elektronske narukvice te jamstva zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe i Gotovinina osobna jamstva.

"Nijedno od jamstava nije dovoljno da osigura njegov dolazak na suđenje", piše tužiteljstvo ocjenjujući da je Gotovina raspolagao "vještinama i sredstvima za izbjegavanje uhićenja" te da "nije pokazao da bi se u slučaju privremenog oslobađanja ponašao drugačije".

Tužiteljstvo smatra i da 20 mjeseci koje je Gotovina dosad proveo u pritvoru nisu nerazuman period. Haški sud nema roka u kojem bi trebao donijeti odluku. Početak suđenja u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" izvorno zakazan za protekli svibanj, odgođen je na neodređeno vrijeme zbog niza neriješenih pitanja uključivši i to da su dvojica optuženih – Mladen Markač i Ivan Čermak u međuvremenu ostali bez dijela odnosno čitave obrane.

U vezi sa stajalištem Haškog tužiteljstva oglasila i Vlada Republike Hrvatske.

"Vlada izražava žaljenje zbog takvog stava Tužiteljstva, jer jamstva koja je ponudila mogu ići u prilog zahtjeva obrane generala Gotovine i dovesti do pozitivnog ishoda", stav je hrvatske Vlade.