Želi promjenu odnosa
56

Hasan Rouhani: Rezultati američkih izbora nisu važni za Iran

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Irana Hasan Rouhani izjavio je da rezultati američkih izbora nisu važni za Iran.

Rouhani je pozvao onoga ko pobijedi na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama da se vrati "međunarodnim i multilateralnim sporazumima".

"Za Teheran su važne politike sljedeće administracije, a ne ko će pobijediti na izborima", rekao je Rouhani, prenosi Al-Monitor.

Naveo je kako želi da nova administracije poštuje Iran, prvenstveno tako što će odustati od sankcija.

"Bez obzira na to ko pobijedi na američkim izborima, mi želimo da se Amerika vrati zakonu, međunarodnim i multilateralnim sporazumima."

Rouhani se pozivao na iranski nuklearni sporazum iz 2015. iz kojeg se predsjednik Donald Trump povukao u maju 2018. godine.

Otkako su Sjedinjene Države odustale od dogovora i uvele ekonomske sankcije, Iran je neprestano kršio svoje nuklearne obaveze i obogaćivao uran.

Trump je želio novi, oštriji sporazum s Iranom, ali je Rouhani insistirao na spašavanju postojećeg, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Ako Iran nastavi djelovati u skladu sa sporazumom, bivši potpredsjednik Joe Biden rekao je da će se pridružiti paktu kao polaznoj tački za pregovore.

Rouhanijeve izjave poklopile su se s godišnjicom napada na američku ambasadu u Teheranu 1979. godine i početkom dugotrajne talačke krize.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je povodom godišnjice da iranski režim "nastavlja koristiti nehumanu taktiku uzimanja talaca kako bi unaprijedio svoju destruktivnu agendu".

Pompeo je pozvao Iran da pusti zatočene američke državljane.