Svijet
0

Harčenko očekuje evoluciju u stajalištima Beograda

FENA
Beograd
Beograd
Poslije još jednog neuspješnog pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu, tijekom kojeg je srbijanski državni tim iznio prijedlog da se za rješenje statusa Kosova koristi model Olandskih otoka u Finskoj, što je izaslanstvo Prištine odbilo ne odustajući od neovisnosti, ruski član "trojke" Aleksandar Bocan Harčenko u petak je rekao za dnevnik "Politiku" da u nastavku pregovora u Badenu očekuje daljnju evoluciju u stajalištima Beograda.

"Politika" je podsjetila na izjavu premijera Vojislava Koštunice da je Srbija izložena vanjskim pritiscima i otvorenim prijetnjama te da se očekuje još veći pritisak na Beograd.

Harčenko je rekao da može govoriti samo sa stajališta međunarodne "trojke" Kontaktne skupine i da ne vidi da od "trojke" stižu neki pritisci te da zapravo misli da ih i nema.

"Trojka želi potaknuti razgovore. Što se tiče stajališta Beograda, moje je mišljenje da se to stajalište razvija u sklopu načela široke autonomije. Beograd je iznio dodatne elemente, dao detaljno obrazloženje, neka nova polazišta i nove vizije. Tijekom razgovora u Beču i Bruxellesu iznijeta su u pojedinostima obrazloženja što znače modeli Hongkonga i Olandskih otoka s obzirom na status Kosova. Beograd je jasno pokazao da takav model kao što je široka autonomija može biti funkcionalan i učinkovit i da međunarodna zajednica, ili ako hoćete čovječanstvo, ima dosta takvih dobrih primjera", rekao je među ostalim ruski predstavnik u posredničkoj trojci za beogradsku "Politiku".

Dodao je da ne živi "u iluziji da će doći do prodora, jer njega neće biti, ali misli da æe posljednji krug pregovora biti odlučujući za sadržaj izvješća trojke glavnom tajniku UN-a, o čemu ovise odluke koje slijede".