Svijet
0

Haniyeh: Hamas neće proglasiti "državu" u Pojasu Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Palestinski premijer iz redova Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je u noći sa četvrtka na petak da njegov pokret ne namjerava proglasiti "državu" u Pojasu Gaze, a izjave predsjednika Mahmuda Abbasa nazvao "ishitrenim".

Haniyeh je, govoreći "uživo" na televiziji, pokušao uvjeriti međunarodnu zajednicu da "stranci i međunarodne organizacije uživaju punu sigurnost", javio je AFP.

"Pojas Gaze je neodvojiv dio domovine i njeni stanovnici su neodvojiv dio palestinskog naroda", izjavio je Haniyeh.

On se oglasio putem televizije, nakon što je Hamas saopćio da je preuzeo kontrolu nad cijelim Pojasem Gaze, osvojivši sve glavne štabove službi sigurnosti kao i predsjednički kompleks u gradu Gazi.

"Predsjednik je donio ishitrene odluke koje su izdale sve dogovorene sporazume", dodao je Haniyeh.

Palestinski predsjednik je u četvrtak odlučio da smijeni vladu kojom dominira Hamas, proglasi vanredno stanje i sazove prijevremene izbore čim to bude moguće.

Haniyeh je pripisao pristalicama Fataha posljednji val nasilja od 7. juna, optuživši ih da su "činili zločine i ubijali građane zbog njihove političke pripadnosti".

Generala Rashida Abu Shbaka, šefa unutarnje sigurnosti, optužio je da je potkopavao akciju raznih ministara unutarnjih poslova od marta 2006. godine, otkako je Hamas u vladi.

"Uspostavit ćemo sigurnost dokazujući odlučnost i primjenjujući zakon", kazo je premijer.