'Izrael planira napad na Al-Aqsu'
0

Hamas: Objavljen je rat svetim muslimanskim mjestima

SRNA
Al - Aqsa
Al - Aqsa
Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, nazvao je u ponedjeljak "objavom rata svetim muslimanskim mjestima" izraelsko zatvaranje prilaza Brdu džamija koji koriste nemuslimani.

Palestinska vlast je osudila ovu izraelsku eskalaciju, ocijenivši da ona potkopava međunarodne napore za uspjeh mirovnih pregovora.

"Ova ozbijna mjera je izraelski plan napada na džamiju Al-Aqsu, koji je u stvarnosti već počeo. Ovaj agresivni čin predstavlja objavu vjerskog rata svetim muslimanskim mjestima u Jerusalemu", izjavio je za AFP Favzi Barhum, glasnogovonik Hamasa.

On je pozvao na "arapsku i islamsku mobilizaciju" kako bi se zaustavio ovaj opasni plan.

"Osuđujemo i odbacujemo ovu izraelsku eskalaciju", izjavio je za agenciju AFP Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik palestinskog presjednika Mahmuda Abasa.

Pješački most koji služi za prilaz jerusalemskom Brdu džamija i koji koriste nemuslimani zatvoren je po nalogu jerusalemske općine zbog "sigurnosti posjetilaca", saopćila je u ponedjeljak izraelska policija.

Brdo džamija je otvoreno kao obično muslimanskim vjernicima, navodi se u policijskom saopćenju.

Ovaj drveni most vodi od Zida plača, glavnog židovskog hodočasničkog mjesta, do Brda džamija na kojem se nalazi treće sveto mjesto islama.

Privremeni most je podignut 2004. godine, nakon što je u snježnoj oluji oštećen stari kameni most, i omogućava posjetiocima nemuslimanima, kao i izraelskim snagama, da pristupe Brdu džamija.

Bilo kakva gradnja na tom mjestu politički je eksplozivna. Tokom prvog mandata premijera Benjamina Netanyahua otvaranje novoga ulaza 1996. u tunel za turiste pokrenulo je val muslimanskih protesta i oružani sukob u kojem je poginulo 60 Palestinaca i 15 Izraelaca.

Drveni most trebao je biti srušen prošlog mjeseca, ali je premijer Netanyahu odgodio radove na preporuku izraelskih diplomata i zvaničnika službi sigurnosti, objavili su vladini službenici.