Arizona
0

Guru optužen za ubistvo iz nehata u obredu pročišćenja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Samoproklamovani guru James Ray optužen je u četvrtak za ubistvo iz nehata troje učesnika obreda pročišćenja u američkog saveznoj državi Arizoni.

Petodnevna ceremonija pročišćenja, pod nazivom "Duhovni ratnik", organizovana u oktobru u odmaralištu "Dolina anđela", 115 kilometara sjeverno od Phoenixa, obuhvatala je 36-satni post i boravak u takozvanoj kolibi za znojenje, nekoj vrsti improvizovane saune, prenijeli su američki mediji.

U obredu je učestvovalo 65 osoba, starih od 30 do 60 godina, od kojih je pedesetak prijavilo teškoće pri disanju. Osamnaest osoba je hospitalizovano zbog različitih simptoma - od dehidracije do otkazivanja rada bubrega.

Jedan muškarac i jedna žena su se tokom boravka u kolibi onesvjestili i preminuli nekoliko sati kasnije, a jedna žena je pala u komu i umrla poslije sedmicu dana.

"To je bila užasna nesreća, ali bila je nesreća a ne kriminalno djelo. James Ray je sarađivao u svakoj fazi istrage, pružao informacije vlastima i navodio imena svjedoka, što potvrđuje da nesreća nije mogla da se predvidi", izjavio je Rayov advokat.

Neki učesnici su, međutim, rekli da je Ray prisiljavao ljude da ostanu u kolibi, uprkos tome što su iznureni.

Prema izvještajima medija, neki od učesnika platili su i do 9.000 dolara za petodnevni obred pročišćenja.