Nema razloga za takav potez
1

Guenteru Grassu neće biti oduzeta Nobelova nagrada

FENA
Gunter Grass
Gunter Grass
Švedska akademija, koja svake godine dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, ne vidi nikakvog razloga da oduzme nagradu dodijeljenu Nijemcu Guenteru Grassu, čija je poema koja kritizira Izrael nedavno izazvala negodovanje, izjavio je u utorak akademijin stalni tajnik Peter Englund.

"Što se tiče rasprave koju je izazvala poema 'Ono što mora da se kaže' Guentera Grassa, htio bih da naglasim da je Guenter Grass dobio Nobelovu nagradu 1999. godine za svoje literarne zasluge, što je slučaj sa svim laureatima", objasnio je Englund.

"U poemi u prozi 'Ono što mora da se kaže', koja je objavljena 4. aprila u njemačkim novinama Sueddeutsche Zeitung, 84-godišnji Guenter Grass optužuje Izrael i njegov atomski arsenal da su prijetnja svjetskom miru s planiranjem mogućnosti preventivnih udara na iranska nuklearna postrojenja.

Izrael je odlučio da Guentera Grassa smatra personom non grata, javio je AFP.

U ponedjeljak je predsjednik izraelskog društva pisaca na hebrejskom jeziku Herzl Hakak izjavio kako očekuje da će se od Nobelovog komiteta zatražiti izjašnjavanje o ovom slučaju. "Ne radi se o politici nego o moralu, jer je Grass saučesnik u operaciji čišćenja genocidnih izjava iranskih lidera", kazao je on.

Pisac poznat po svojim ljevičarskim stavovima priznao je 2006. godine da je u mladosti bio u redovima elitne jedinice režima Adolfa Hitlera Waffen SS.