Sumoran politički skup
0

Guardian: Samit G20 je prilika za lidere da se riješe frustracija

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Protekli samit lidera Grupe 20 posvećen dužničkim problemima eurozone bio je "fijasko od početka do kraja" i najsumorniji globalni skup još od neuspjelog sastanka o svjetskoj trgovini praćenog velikim nemirima u Sijetlu 1999. godine, piše britanski Guardian.

"Najbolje što se može reći za okupljanje G20 jeste da su svjetski lideri dobili priliku da daju oduška svojim frustracijama i ljutnji. Ali nije dogovoreno ništa od suštinskog značaja. Nema dodatnog novca za Međunarodni monetarni fond (MMF), a Evropa je naišla na hladan stav Kine kada je zatražila doprinos za svoj krizni fond", piše u komentaru.

U tekstu se dodaje da je samit u Kanu protekao u sjenci neočekivane najave referenduma o evropskom paketu pomoći u Grčkoj, nagovještaja finansijske katastrofe u Italiji i daljeg pogoršanja stanja globalne ekonomije.

Guardianov komentator navodi da su lideri G20 puna dva dana držali lekciju o međusobnom nejedinstvu i primjećuje da su se Washington i Peking konačno jednom našli na istoj strani, protiv zajedničkog neprijatelja – nervoznih Evropljana.

U tekstu se napominje da su sud o rezultatima samita odmah dala finansijska tržišta, na kojima se dogodio pad vrijednosti akcija, kao i rast kamate na dalje zaduživanje Italije.

Na kraju samita saopšteno je da će ministri finansija zemalja G20 razmotriti načine za povećanje fondova MMF-a, da će članice G20 koje nisu dio eurozone ispitati mogućnost da daju doprinos evropskom kriznom fondu nakon što Evropa dovede u red svoje finansije, te da je formirana radna grupa koja će razmotriti problem nezaposlenosti mladih.

 Guardianov komentator navodi da su očekivanja uoči sastanka bila mnogo veća i podsjeća da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy vidio skupu u Kanu kao priliku za pokretanje kampanje za osvajanje novog mandata, uz objavu konkretnih mjera koje će osigurati oporavak globalne ekonomije, saradnju sa poslovnim svijetom i sindikatima, te napredak u oblasti usvajanja poreza na finansijske transakcije.