Svijet
0

Gruzija: Za NATO 72,5; za Saakašvilija 53,38 posto glasova

FENA
Gruzijci su sa 72,5 posto glasova odobrili plan predsjednika Mihaila Saakšvilija da uvede zemlju u NATO, prema rezultatima koje je u petak saopćio šef Centralne izborne komisije.

Referendum je organiziran 5. januara, istog dana kada i prijevremeni predsjednički izbori koji su doveli do reizbora predsjednika Saakašvilija.

Osim toga, 69,8 posto glasača se izjasnilo na referendumu za održavanje općih izbora u proljeće, a ne krajem godine, precizirao je predsjednik Komisije Levan Tarhnišvili.

Dosadašnji prozapadno orijentirani predsjednik Saakašvili ponovo je izabran sa 53,38 posto glasova, prema potpunim preliminarnim rezultatima, precizirao je Tarhnišvili.

Njegov glavni suparnik Levan Gečečiladze je osvojio 25,66 posto glasova i osporio izbore tvrdeći da su puni nepravilnosti, za razliku od Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (osce) koja smatra da su bili valjani.

Saakašvili se zauzima da njegova zemlja, bivša sovjetska republika, uđe u NATO i Evropsku uniju, zbog čega je i sazvan referendum za ulazak u Atlantski savez koji je trebalo da pokaže privrženost Gruzijaca prozapadnoj politici.