Svijet
0

Gruzija ukida vanredno stanje

FENA
Gruzija će ukinuti vanredno stanje u petak, objavila je u srijedu predsjednica parlamenta Nino Burjanadze, a odluku su odmah pozdravile Sjedinjene Države.

"Ovlaštena sam objaviti u ime gruzijske vlade da će izvanredno stanje biti ukinuto 16. novembra u cijeloj zemlji", rekla je Burjanadze na konferenciji za novinare, javlja Reuters.

"Pozdravljamo tu mjeru. State Department je bio vrlo jasan pozivajući na ukidanje izvanrednog stanja", izjavio je glasnogovornik američke ambasade u Tbilisiju, javlja agencija France presse.

SAD i Evropska unija pozvale su gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija da ukine izvanredno stanje koje je uveo prošle srijede nakon što je policija ugušila ulične proteste i zatvorila opoticionu televiziju, prenijela je Hina.

Prozapadni Saakašvili, zagovornik ulaska Gruzije u NATO te u Evropsku uniju, suočen je s najtežom političkom krizom otkako je 2003., "revolucijom ruža", bez prolijevanja krvi, osvojio vlast.

Suočen s valom kritika zapadnih zemalja da guši demokratske slobode, Saakašvili je prošle sedmice najavio predsjedničke izbore 5. siječnja nastojeći smiriti napetosti s opozicijom.