Krili ga u tabakeri
0

Gruzija uhvatila krijumčare urana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gruzijske vlasti su objelodanile da su prije nekoliko mjeseci spriječile pokušaj krijumčara da prodaju visoko obogaćeni uran na crnom tržištu.

Dva Armenca ilegalno su prešla gruzijsku granicu da bi odmah potom bili uhapšeni u operaciji gruzijskih agenata koji su im se predstavili kao potencijalni kupci.

Gruzijske vlasti su saopćile da su dva Armenca uhapšena u martu, i da je uran bio u tabakeri presvučenoj olovom. Armenci su bili uvjereni da uzorak od 18 grama urana nude jednoj islamističkoj grupi.

Ta količina sama po sebi vjerovatno nije bila dovoljna za bombu, ali su Armenci prerušenim agentima rekli da mogu nabaviti još urana.

Kako i gdje su Armenci - jedan bivši nuklearni fizičar i jedan propali biznismen - došli u posjed urana nije sasvim jasno. Gruzijske vlasti su saopćile da su dva Armenca na suđenju priznala krivicu.

Na konferenciji za medije u Tbilisiju zamjenica gruzijskog ministra vanjskih poslova Nino Kalandadze je izjavila da je to prvi takav slučaj u Gruziji: "Izvještaji prema kojima je do urana u Gruziji lako doći nisu potvrđeni. Ovo je prvi slučaj na koji je gruzijska vlada naišla."

Dopisnik BBC-a iz Tbilisija podsjeća međutim da je jedan Rus uhapšen u Gruziji 2007. godine sa 100 grama urana, ali su tu operaciju proveli američki agenti.

On dodaje da svaki ovakav slučaj ukazuje na poroznost granica na Kavkazu i činjenicu da su nepoznate količine potencijalno smrtonosnih materijala iz sovjetske ere i dalje u opticaju.

Stručnjaci kažu kako ih brine mogućnost da bi visoko obogaćeni uran namijenjen za pravljenje oružja mogao pasti teroristima u ruke.