Svijet
0

Gruzija poziva Rusiju da utječe na vlasti Južne Osetije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije poziva Rusiju da upotrijebi svoj utjecaj kako bi situciju u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta vratila u normalan kolosijek, ali prebacuje na Moskvu „svu odgovornost za događaje posljednjih dana", javio je Interfax.

Događaji od 6. augusta jasno su pokazali da chinvalski separatistički kriminalni režim, bez obzira na ispoljenu suzdržanost gruzijskog rukovodstva, nastavlja vojne napade kako na jedinice MUP-a Gruzije tako i na civile, navodi se danas u saopćenju MVP-a Gruzije. U saopćenju se naglašava i to da „separatisti pokušavaju zadržati vlast na račun pomoći Ruske Federacije, u vojnim, ljudskim i tehničkim resursima. Pokazana pomoć Ruske Federacije uz kršenje svih dogovora znači – "ništa drugo nego redovan akt agresije na Gruziju".

U MVP-u izjavljuju kako „Gruzija ponovno poziva Rusku Federaciju da, radi uspostavljanja mira u regionu, utječe na separatiste i presiječe sistematične napade na mirna naseljena mjesta. Gruzijski MVP također naglašava da „sva odgovornost za događaje posljednjih dana leži isključivo na Ruskoj Federaciji“.