Svijet
0

Gruzija optužuje Rusiju da želi pripojiti Abhaziju i Južnu Osetiju

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Gruzije optužilo je u četvrtak Rusiju da želi pripojiti gruzijske separatističke regije Abhaziju i Južnu Osetiju nakon što je Moskva u srijedu objavila da će ojačati veze s tim regijama.

"Ruska Federacija poduzela je još jedan jako opasan korak u cilju da de facto legalizira pripojenje Abhazije i Južne Osetije, integralnih dijelova međunarodno priznatog teritorija Gruzije", navodi se u saopćenju postavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u srijedu vladi da ojača veze s Abhazijom i Južnom Osetijom.

U saopćenju se poziva međunarodna zajednica da "upotrijebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi zaustavila proces koji je pokrenula Rusija, a kojim se krši teritorijalni integritet Gruzije".

"Naše je duboko uvjerenje da su potezi Rusije motivirani njezinom željom da spriječi pridruživanje Gruzije NATO-u, a koje podržava apsolutna većina gruzijskih građana, uključujući stanovništvo Abhazije i Južne Osetije", ističe se u saopćenju.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili zatražio je u četvrtak na sjednici vlade u Tbilisiju da Rusija "ukine sve odluke kojima se krši suverenitet Gruzije".

Šef gruzijske diplomatije David Bakradze, prenosi Hina, izjavio je za televiziju da je Gruzija zatražila u četvrtak vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.