Svijet
0

Gruzija: Nastavljene demonstracije opozicije

FENA
Oko 7.000 pristalica gruzijske ujedinjene opozicije nastavilo je u subotu ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju u petak započete demonstracije, na kojima zahtijevaju prijevremene parlamentarne izbore, usavršavanje izbornog zakona i oslobađanje dvojice lidera opozicije.

Lideri partija članica opozicionog Nacionalnog savjeta, koji objedinjava 11 stranaka i pokreta, najavili su da će protesti biti nastavljeni "sve dok se ne udovolji zahtjevima naroda" i smatraju nelegalnom odluku skupštine da izbori ne budu održani u aprilu 2008., kada ističe četvorogodišnji mandat poslanika, već na jesen iduće godine, istovremeno s predsjedničkim izborima, javio je u subotu Tanjug.

Administracija predsjednika Gruzije demantovala je u subotu izveštaje lokalnih medija da Mihail Sakašvili nije bio u petak Tbilisiju, već u Signahiju na istoku zemlje, kao i da je u subotu helikopterom odletio u Batumi, 400 kilometara od Tiblisija, odakle bi, navodno, mogao da napusti Gruziju.

"Takve vijesti su potpuno bez osnova, predsjednik se nalazi u Tbilisiju i na radnom je mjestu", rekao je predstavnik Sakašvilijevog kabineta.

U međuvremenu, lider Republikanske partije David Usupašvili izjavio je novinarima da su tokom noći, kada je na trgu ostalo da "dežura" više od 1.000 pristalica opozicije, nepoznate osobe pretukle dva člana Laburističke partije koji su u bolnici.

"To je provokacija vlasti koja želi da zaplaši opoziciju, ali se to neće desiti", rekao je on.

Predstavnik opozicionog Pokreta za jedinstvenu Gruziju, koji je nedavno osnovao bivši ministar odbrane Irakli Okruašvili, izjavio je da se ne zna sudbina "dvoje pristalica" koje su sa mitinga u petak, navodno, odvela uniformisana lica.

Prema izvještajima ruskih medija, lideri opozicionih stranaka razgovaraju u subotu sa ambasadorima stranih zemalja akreditovanim u Gruziji, a prema riječima funkcionera Republikanske partije Tine Hidašeli, opozicija želi preko stranih diplomata da izvrši pritisak na vlasti da započne dijalog o zahtjevima.

Predsjednica skupštine Gruzije Nino Burdžanadze, koja je u petak navečr razgovarala sa liderima opozicije, izjavila je poslije sastanka da vlasti ne namjeravaju da povlače ili donose odluke pod pritiskom mitinga.

Jedan od zahtjeva opozicije je da bude "oslobođen" Okruašvili, kojeg smatraju uhapšenim iako je on pušten iz zatvora. U subotu je jedan gruzijski dnevnik javio pozivajući se na "obaviještene izvore" da se Okruašvili vratio 1. novembra iz inostranstva u Tbilisi. O tome, međutim, nema potvrda a prema tvrdnjama opozicije, policija je Okruašvilija prinudila da napusti zemlju i ode, prema različitim verzijama u Njemačku ili Francusku, kako ne bi učestvovao u demonstracijama.

Tužilaštvo je saopćilo da je Okruašvili, koji je poslije iznošenja optužbi na račun Sakašvilija i pušten uz kauciju od šest miliona dolara, na sopstveni zahjtev otišao u inostranstvo radi ljekarskog pregleda.

Politički potresi u Gruziji i objedinjavanje opozicije počeli su upravo nakon što je Okruašvili optužio predsjednika države 25. septembra da je od njega tražio da ubije biznismena Badrija Patarkacišvilija, da porodica Sakašvilija ima "nekoliko milijardi dolara", da kontroliše nekoliko velikih poslova uključujući isporuku oružja Gruziji i da gruzijskom predsjedniku pripada nacionalna željeznica. Dva dana poslije toga, Okruašvili je uhapšen, što je izazvalo proteste pristalica dijela gruzijske opozicije, ali je 8. oktobra on porekao sve optužbe, poslije čega je pušten iz zatvora.

Okruašvili (34) je od januara do juna 2004. bio glavni tužilac Gruzije, potom ministar unutrašnjih poslova, a od decembra te godine ministar odbrane do novembra 2006. kada je premješten na mjesto ministra za ekonomski razvoj, koje je, međutim, napustio poslije sedam dana.