Svijet
1

Grupa roditelja iz Italije krivi Facebook zbog samoubistva maloljetnice

Klix.ba
Talijansko tužilaštvo je otvorilo istragu o tome kako je Facebook mogao dozvoliti objavljivanje videa i fotografija koji vrijeđaju i podstakli su na samoubistvo tinejdžerku u toj zemlji, koja se prije nekoliko mjeseci ubila skočivši sa prozora svoje spavaće sobe.

Carolina Picchio (14) se bacila sa trećeg sprata u januaru, nakon što su se na toj društvenoj mreži pojavili video i fotografije na kojima je ona pijana u kupatilu tokom jedne kućne zabave njenih vršnjaka.

Grupa djece u dobi od 15 do 17 godina, koja je postavila video, fotografije i uvredljive postove su navodno prijatelji njenog bivšeg momka s kojim je prekinula dan ranije. Osam tinejdžera, koje se dovode u vezu sa objavljivanjem snimka, su ispitani, a sumnjiči ih se za poticanje na samoubistvo.

Picchio je ostavila poruku u svojoj sobi, a napisala je da "nije više jaka da podnese sve to".

Talijansko Udruženje roditelja već je podnijelo krivičnu prijavu u Rimu direktno protiv Facebooka zbog navodne uloge te društvene mreže u nagovaranju djevojke na samoubistvo. Tačnije, Facebook je dozvolio objavljivanje sadržaja koji ju je podstakao na samoubistvo i kasnije ga nije obrisao.

"Ovo je prvi put u Evropi da grupa roditelja podnosi tužbu protiv Facebooka. Talijanski zakon zabranjuje maloljetnicima potpisivanje ugovora bez znanja njegovih roditelja, a ovdje se to dogodilo", kazao je Antonio Affinita, jedan od roditelja.

Tužitelj Francesco Saluzzo izjavio je da ne isključuje mogućnost pokretanja istrage protiv uposlenika Facebooka.

Saluzzo je izjavio da se istražuje kako je video ostao danima na ovoj društvenoj mreži, iako je veći broj prijatelja djevojke koja se ubila zatražio od Facebooka njegovo uklanjanje, pišu talijanski mediji.