Svijet
0

Grip odnio 27 života u Velikoj Britaniji

SRNA
Grip je od početka epidemije u novembru odnio 27 života u Velikoj Britaniji, a virus je počeo da se širi po ostalim evropskim zemljama, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

Prema podacima britanske agencije za zaštitu zdravlja, 24 osobe umrle su od virusa H1N1 koji se proširio svijetom u pandemiji 2009. godine, a tri osobe umrle su od soja poznatog kao tip B.

Osamnaest žrtava bile su odrasle osobe, a u devet slučajeva riječ je o djeci.

Evropski zdravstveni zvaničnici saopštili su da bi ostale države trebalo da shvate ozbiljnost situacije u Britaniji kao upozorenje da i njima uskoro može da se desi slično.

Vakcina protiv sezonskog gripa koja se nalazi u ponudi širom svijeta pruža zaštitu i od virusa H1N1, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija procijenila da će to biti najzastupljeniji oblik gripa na sjevernoj polulopti u sezoni 2010/2011.

Ovu vakcinu proizvodi više kompanija, uključujući "GlaxoSmithKline", "Sanofi-aventis" i "Novartis".

Direktor Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti Mark Sprenger preporučio je da se sve osobe iz ugroženih kategorija vakcinišu što je prije moguće u nadležnim institucijama svojih zemalja.
"Naučni dokazi pokazuju da je vakcina protiv sezonskog gripa efikasna i veoma bezbjedna. Ona pojedincima pruža zaštitu od gripa do nivoa od 80 odsto", izjavio je Sprenger.