Svijet
725

Grijao je svojim tijelom: Pas spasio trogodišnju djevojčicu izgubljenu u šumi

Klix.ba
(Foto: The Siberian Times)
Trogodišnja djevojčica Karina Chikitova spašena je iz sibirske šume nakon što se vodila kao nestala 11 dana. Spašena je zahvaljujući svom psu koji je doveo spasioce do nje.

Chikitova je provela 11 dana u šumi, na niskim temperaturama, a njen pas je bio uz nju i grijao je svojim tijelom, dok jedan dan nije odlučio otići po pomoć. Pomogao je spasiocima da dođu do djevojčice koja je preživjela zahvaljujući divljim jagodama i rijeci iz koje je pila vodu.

Snimljen je i dramatični video u kojem je prikazan trenutak kada je Karina pronađena skrivena u dubokoj travi. Spasilac joj je dao krušku koju je pojela bez da se pomakne.

"Nosio sam Karinu do svog automobila, bila je blijeda i imala 10 kilograma, ali potpuno svjesna", rekao je spasilac Afanasiy Nikolayev.

Nevjerovatna priča počela je kada je Karinin otac Rodion krenuo u udaljeno selo u Sakha regiji u Rusiji. Nije bio svjestan da ga kćerka prati. S obzirom na to da je otac brže hoda, Karina se ubrzo izgubila. Provela je 11 dana i noći u velikoj travi u šumi, držeći se za svog psa. Njena majka je mislila da je Karina s ocem, no kada se nakon četiri dana čula s njim nastala je uzbuna. Helikopteri i bespilotne letjelice su pretraživale područje, kao i 100 ljudi. No, potraga je bila bezuspješna dok se pas nije vratio kući u Olom bez djeteta.

"Dva dana prije nego smo pronašli Karinu vratio se njen pas. On nam je pomogao da nađemo Karinu", rekao je Nikolayev.

Karina je trenutno u bolnici i ljekari rade na ojačavanju njenog organizma. Ne želi pričati o danim provedenim u šumi. Rekla je samo da je jela divlje jagode i i pila vodu iz rijeke. Srećom, nema nikakvih povreda osim ogrebotina na stopalima jer je izgubila svoje cipele.