Svijet
0

Grčki premijer dolazi u posjetu Turskoj

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Grčki premijer Costas Karamanlis, koji u srijedu dolazi u historijsku posjetu Turskoj, najavio je da njegova vlada želi poboljšati odnose s Ankarom.

"Ja ću biti prvi premijer Grčke koji će posjetiti Tursku poslije 48 godina. To će biti prilika da se turski premijer Recep Tayyip Erdogan i ja usredotočimo na poboljšanje grčko-turskih odnosa u budućnosti", rekao je Karamanlis u intervjuu turskoj agenciji Anadolija.

Naglasivši da grčka vlada čini sve kako bi se odnosi dviju zemalja poboljšali, Karamanlis je ponovio podršku zvanične Atine evropskoj perspektivi Turske.

Grčki premijer je u vezi s neslaganjem pojedinih evropskih krugova da Turska postane članica Evropske unije kazao da Unija ima obavezu poslati "jasnu poruku svim zemljama kandidatima za članstvo, uključujući Tursku", prenijela je grčka agencija ANA.

Ukoliko Turska ispuni sve kriterije, Grčka vjeruje da će to ovu zemlju dovesti do punopravnog članstva u Uniji, naglasio je Karamanlis i dodao da je pred Ankarom ipak "dug put" do ispunjenja toga cilja.

Grčki premijer je istaknuo da je zabilježen napredak u razvoju bilateralnih odnosa i podsjetio na ozbiljne probleme kao što je pronalaženje održivog rješenja za Kipar.

"Turska mora uspostaviti odnose i priznati Kipar", istakao je Karamanlis i naglasio da Turska i Grčka treba sve svoje razlike da riješe na miran način, uz poštovanje međunarodnog prava.

Pregovori Turske o članstvu u Evropskoj uniji su u zastoju zbog odbijanja Ankare da svoje luke i aerodrome otvori za grčki dio Kipra, koji je članica EU-a od 2004. godine.

Kipar je podijeljen 1974. godine nakon što je Turska, da bi spriječila ujedinjenje otoka s Grčkom, okupirala njegov sjeverni dio, gdje danas postoji takozvana Turska Republika Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Karamanlis je poručio kako se nada da će turska strana prihvatiti "ruku prijateljstva" koju je Atina pružila.