Svijet
21

Grčki otok Lezbos: Posljednji smiraj za stotine izbjeglica i groblje evropske savjesti

Klix.ba
(Foto: Independent)
Kapacitet gradskog groblja u grčkom Mytileneu ovih dana je popunjen. Naime, zbog velikog broja izbjeglica koji su se utopili u pokušaju prelaska Egejskog mora, vlasti ovog grada prinuđene su mnoga tijela čuvati u hladnjačama.

"Beba, 2.10.2015.", "Nepoznat 21.10.2015.", "N.N 30.9.2015.", samo su neki od natpisa koji obilježavaju grobove mnogih neidentificiranih izbjeglica ukopanih na grčkom ostrvu Lezbos.

Groblje Svetog Pantelejmona, koje se nalazi na brdu iznad priobalnog grada Mytelene, posljednji je smiraj za više stotina migranata koji su nastradali u pokušaju da se domognu života u Evropi. Međutim, posljednih mjeseci broj poginulih toliko se povećao da su kapaciteti groblja popunjeni.

Najmanje 63 tijela se nalazi u lokalnoj mrtvačnici, čekajući na odluku gradskih vlasti o proširivanju kapaciteta groblja, prenosi Independent. Upravnik groblja, Christos Mavrakidis rekao je da su volonteri uglavnom jedini svjedoci sahrana.

Rodbina i prijatelji stradalih uglavnom nisu ni svjesni sudbine koja je zadesila njihove najmilije.

"Tamo u uglu leži jedan bračni par, a malo dalje od njih je ukopana majka sa svoje dvoje djece, od kojih je jedno četrnaestomjesečna beba", rekao je Mavrakidis.

Groblje je podijeljeno u dijelove za kršćane i muslimane. Naime, kršćanska groblja prekrivena su betonskim i mermernim pločama, a muslimanska sa glavama preminulih okrenutim prema Meki.

Pretpostavlja se da je u ovoj godini u pokušaju prelaska dijelova Mediterana život izgubilo preko 3.400 ljudi, od kojih preko 500 upravo u Egejskom moru, a preko otoka Lezbosa u 2015. je prošlo više od 610.000 izbjeglica.