Svijet
32

Grčki neonacisti prijete muslimanima, traže da se odsele iz Grčke

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčki neonacisti zaprijetili su muslimanskoj zajednici u toj zemlji da će biti "zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke", prenose grčki mediji, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prema navodima lista "Greek Reporter", u pismu koje su grčki neonacisti poslali Islamskoj zajednici Grčke grčkim muslimanima se prijeti, te zahtjeva da u narednih mjesec dana napuste tu zemlju.

"Muslimanske ubice, ako do 30. juna ne zatvorite svoje bordele u Grčkoj, poslat ćemo vas u pakao. Oni koji ne ispoštuju ultimatum, bit će zaklani kao kokoši na cesti", navodi se u pismu.

Navedeno pismo je napisano na grčkom, engleskom i arapskom jeziku.

"Ako muslimani u Grčkoj ne napuste zemlju narednih dana, bit će krvi na sve strane", piše u pismu neonacista.

Na pismu se nalazi i znak neonacističke organizacije "Zlatna Zora", koja je poznata po tome što se nadahnjuje Ravnogorskim četničkim pokretom (RČP) iz Srbije i dijelova BiH. Jedan od idola pokreta iz Grčke je Željko Ražnatović Arkan, ratni zločinac odgovoran za brojne zločine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Tokom duboke ekonomske krize u Grčkoj, radikalna desničarska grupa "Zlatna zora" je postala vrlo popularna zbog korištenja zapaljive retorike protiv doseljenika u tu zemlju.

Prema navodima "Greek Reportera", zvaničnici Islamske zajednice Grčke (MAG) su izjavili da su dobili prijeteće pismo upućeno svim muslimanima u toj zemlji.

Islamska zajednice će tražiti od grčkih vlasti da osigura svim građanima te zemlje da uživaju jednaka prava i slobode, kao i da muslimani ne budu žrtva ekstremnih političkih partija.