Tužba protiv Takisa Michasa
0

Grčki nacionalisti brane svoju istinu o Srebrenici

Pišu: Almir Panjeta i Asim Bešlija
Nakon skoro deceniju i po borbe za istinu o Srebrenici i posebno dokazivanja da su grčki državljani kao dobrovoljci učestvovali u genocidu koji je počinila Vojska Republike Srpske, grčki novinar Takis Michas našao se prošle sedmice suočen sa tužbom. Naime, nacionalisti koji su bili dobrovoljci u Srebrenici tuže ga jer je za njihovu jedinicu koristio riječ 'paramilitarna'.

Kako je za Sarajevo-x.com izjavio Takis Michas, tužbu je protiv njega podigao nekadašnji vođa grčkih volontera Stavros Vitalis, poznatijih kao grčka volonterska garda (GVG) koji su učestvovali u genocidu, inače poznati biznismen iz Soluna, navodeći kao glavni razlog to što je sve grčke dobrovoljce označio sa 'paramilitarni'.

Danas predstavnik organizacije Panhelenski makedonski front, Stavros Vitalis tužio je novinara Michasa zbog nedavno objavljenog teksta u novinama 'Eleftherotypia' u kojem je pisao o ulozi grčkih dobrovoljaca u genocidu u Srebrenici i u ratu u BiH. U izjavi za medije, Vitalis je kazao kako su grčki dobrovoljci bili u Srebrenici, ali kako bi pod komandom generala Mladića 'pomogli srpskom narodu koji je ubijan od strane međunarodnih bandi koje su im otimale kuće, zemlju i ponos'.

  • Bio sam jedna od osoba koje su pomogle u formiranju odreda grčkih dobrovoljci i postigao sporazum sa Glavnim štabom VRS prema kojem se svi priključuju sastavu Romanijskog korpusa. Prema istom sporazumu, grčki vojnici nisu učestvovali niti u jednom napadu. U vrijeme oslobođenja Srebrenice bio sam prisutan sa grupom srpskih oficira, i nijedan grčki vojnik nije učestvovao u borbama unutar ili oko grada - izjavio je Vitalis.

Tuženi novinar Michas i autor knjige 'Nesveta alijansa: Grčka i Miloševića Srbija' koja govori o ulozi grčkih dobrovoljaca u zločinima u BiH, kaže kako svi u Grčkoj znaju kako su dobrovoljci imali ogromnu podršku kompletnog društva, kao i glavne PASOK stranke 'čiji je lider Andreas Papandreou bio blizak sa Radovanom Karadžićem'.

Tužilaštvo je kao svjedoke protiv Michasa pozvalo neke od lidera PASOK stranke, te stranke Nova demokratija.

  • U svojim izjavama Vitalis eksplicitno priznaje da su grčki dobrovoljci, i on lično, imali udjela u planiranju i izvršenju onoga što on zove 'oslobođenje' Srebrenice. Priznaje i kako je regrutiranje grčkih dobrovoljaca za rat protiv legalne bh. vlade imalo široku podršku vodećih grčkih političara - kazao je Michas za Sarajevo-x.com komentirajući tužbu.

Panhelenski makedonski front najžešći je protivnik bilo kakvog kompromisnog rješenja sa Makedonijom te se zalažu za potpunu promjenu naziva nekadašnje jugoslovenske republike Makedonije kako u sebi ne bi sadržavala naziv istoimene grčke pokrajine. Stavros Vitalis je, osim učešća u slanju dobrovoljaca u Srebrenicu, 1999. godine okupio 250 dobrovoljaca i poslao ih u Beograd kako bi pomogli bratskom narodu Srbije.

Ovo je, zapravo, jedan od mnogobrojnih pokušaja kojima se u proteklim godinama pokušalo zaustaviti ovog hrabrog grčkog novinara da prekine pisanje o ovom još uvijek osjetljivom pitanju za grčko društvo.

Takis Michas otvoreno je pisao o učešću grčkih dobrovljaca u pomoći VRS, i to putem jedinice smještene u Vlasenici koju je činilo 100 ljudi. Ova jedinica navodno je bila integrirana u Vojsku Republike Srpske ali i blisko povezana sa grčkim obavještajnim službama, te pomno nadgledana iz grčke ambasade u Beogradu.

Inače, javni tužilac u Ateni 2005.godine pokrenuo je zvaničnu istragu o grčkom učešću u srebreničkom genocidu, kada je i državni ministar pravde najavio da će to biti jedna duga istraga kako bi se utvrdilo da li su grčki državljani bili uključeni u masakr. Do danas nije poznato da li je istraga završena i da li će biti podignute i neke optužnice.